EXPOREAL 2018: kiinteistömarkkinan juhlat jatkuvat – joitakin pilviä taivaalla

Täyttääkö tämä kohde hankintakriteerini myös silloin, jos investoisin omia varojani? Pystynkö uudelleen vuokraamaan rakennuksen, jos se tyhjeneekin vuokralaisista? Uskonko todella tähän diiliin? Nämä helpot ja yksinkertaiset kysymykset auttavat tekemään lopullisen investointipäätöksen.

Münchenissä huomasin joidenkin pitkänlinjan sijoittajien alkaneen pohtia kauanko sijoitusmarkkinan “juhlat” vielä jatkuvat. Jotkut rahastot ovat jopa lopettaneet uusien varojen vastaanottamisen, sillä heidän on vaikea löytää ja onnistua hankkimaan sellaisia kohteita, jotka ovat järkevällä riski- ja hintatasolla ja jotka täyttävät heidän tuottotavoitteensa. He mieluummin odottavat – vaikea päätös, koska markkinassa on niin paljon aktiviteettia ja rahaa. Vaikein kysymyksistä lieneekin, että mitä tapahtuu, jos tämä nykyinen taso onkin uusi normaali tasomme? Tällöin he jäävät junasta, joka etenee hurjaa vauhtia ja jota ei enää saa kiinni.

Suomi, ja erityisesti Helsinki ovat tällä hetkellä monien sijoittajien kartalla ja markkinat ovat yhtä kuumat kuin vuosina 2007-2008. Useita isoja kohteita on samanaikaisesti myynnissä ja hintataso on korkeampi kuin koskaan aikaisemmin. Kiinnostus myytäviä kiinteistöjä kohtaan on huima ja tämän johdosta uskonkin, että useita kauppoja lyödään lukkoon tulevina kuukausina. Nautitaan!

Aarne Nurminen
toimitusjohtaja