Borta bra men hemma bäst?

Kotimaan transaktiomarkkinamme lysähti alkuvuonna pankkikriisin aikaisiin lukemiin, ja Helsingin ydinkeskustassa toimistotilojen vajaakäyttöaste on kohonnut 11 prosenttiin. Vaikka luvut ovat rumia, emme tällä kertaa häviä rakkaille kilpailijoillemme ruotsalaisille. Ja kun katsoo hieman kauemmas maailmalle, kyllähän meillä asiat voisivat olla vielä paljon huonomminkin.

Myös Ruotsissa transaktiomarkkina kutistui ensimmäisellä kvartaalilla vain neljännekseen edellisvuodesta. Kruunumääräinen pudotus on äärimmäisen raju, sillä Ruotsissa romahdusta edelsi kaksi todellista huippuvuotta. Suurimpien kaupunkien toimistovuokraustilanne on sen sijaan Helsinkiä parempi. Göteborgissa on rakennettu paljon, ja vajaakäyttöaste on nyt ydinkeskustassakin 8 prosenttia. Tukholman ydinkeskustassa tyhjänä on vain 4 prosenttia, mikä on eurooppalaisittainkin erinomainen saavutus. Maavertailussa kannattaa kuitenkin muistaa, että Ruotsissa ja varsinkin Tukholmassa yleistyvä toimistotilojen alivuokraus ei näy tilastoissa.

Sekä Suomen että Ruotsin transaktiomarkkinoilla voi nyt aistia liikehdintää. Tätä kirjoitettaessa meillä on kotimaassa vireillä – vajaan vuoden tuumaustauon jälkeen – taas myös tarjousmenettelyyn perustuvia myyntejä. Myös Ruotsissa tulppa on irronnut ja uusi käypä hintataso alkaa löytyä. Segmenteistä varsinkin asuinkiinteistöissä on jo viety maaliin muutama varsin merkittävä kauppa.

San Francisco kuuluu USA:n pahimpiin ongelmakaupunkeihin.

Out of office

Pohjoismaiden verraten stabiilit markkinat kiinnostanevat jatkossakin myös kansainvälisiä sijoittajia, toimistokiinteistöt mukaan lukien. Päämarkkinoista esimerkiksi USA:ssa paluu kotoa toimistolle näyttää jäävän monessa suhteessa haaveeksi. Tapa työskennellä on muuttunut samalla kun vuosikausia rajusti kasvaneet teknologiayritykset leikkaavat sekä henkilöstöään että hiilijalanjälkeään.
Valtakunnallinen toimistotilojen vajaakäyttöaste on nyt 18,6 % ja alueelliset erot suuria. San Franciscossa lähes 30 % toimistotiloista on tyhjillään, vaikka uudisrakentaminen on ollut jo pitkään pysähdyksissä. Eikä edes aika paranna näitä haavoja. Matkapuhelindata ja liikennelaskurit osoittavat, että vuokralaisten tiloissa on niiden kokoon nähden edelleen aivan liian vähän ihmisiä.

 

Janne Nurminen
+358 50 531 4284
janne.nurminen@ecorum.fi

 

 

Lähteet:
fDi Intelligence | A service from The Financial Times Ltd
Fastighetsnytt
Fastighetsvärlden
KTI Markkinakatsaus ja Rakli-KTI Toimitilabarometri
Ecorumin asiakkaat ja yhteistyökumppanit