MIPIM 2018 – Kiinteistömarkkina säilyy vahvana

Vuodesta 1996 olen osallistunut MIPIM messuille jättämättä yhtäkään vuotta väliin. Näiden vuosien aikana olen oppinut katsomaan messuja siten, että pystyn selvästi näkemään sen, missä markkinatilanteessa kunakin vuonna ollaan. Tässä suhteessa Cannes ja MIPIM eivät koskaan petä.

MIPIM 2018 oli aktiivinen ja positiivinen. Paikalla oli useita sijoittajia ja he saivat viikon aikana nähdä huomattavan määrän uusia sijoitusmahdollisuuksia. Hintaoletukset ovat korkeita, mutta kiinnostavia sijoituskohteita on vain vähän tarjolla. Nämä olosuhteet takaavat, että transaktiovolyymi säilyy korkeana.

Kävellessäni Croisettella vertailin tämän kevään tunnelmaa kuumien vuosien 2007 – 2008 olosuhteisiin. Tuolloin Cannesin lahti oli täynnä huvipursia, juhlat olivat ylitsevuotavia ja pankit antoivat lainaa sijoituksiin yli 90%. Tänään rahoitus on kohtuullista ja omaa pääomaa on pelissä looginen määrä. Ehkä tässä syy siihen, että MIPIM 2018 oli aktiivinen ja positiivinen, mutta myös kohtuullinen. Kiinteistömarkkina näyttää säilyvän vahvana, joten nautitaan siitä!

Aarne Nurminen
toimitusjohtaja