Muuttuuko kiinteistömarkkinoiden suhdanne – olemmeko jo alamäessä?

Onko kiinteistömarkkina saavuttanut huippunsa tällä kertaa. Olemmeko matkalla laskusuhdanteeseen?
Uutiset ja muutamat signaalit markkinoilta puhuvat sen puolesta!

Kukin Euroopan maa on hieman eri vaiheessa kiinteistösektorin suhdannekellossa. Kaikkiin kuitenkin vaikuttavat samat markkinariskit ja muutokset. Markkinoilla näkyvät trendit – kuten nouseva korko, talouksien kasvun hidastuminen ja poliittisen sektorin tempoilu tekevät kiinteistösijoittamisesta aiempaa haasteellisempaa.

Toimistotilojen rakennemuutos koppikonttoreista monitoimitiloihin jatkuu, mikä vähentää selkeästi tilatarvetta toimistosektorilla. Verkkokauppa vähentää ja ainakin muuttaa liiketilojen kysyntää. Kauppakeskuksia kehitetään nykyään hybridikokonaisuuksiksi, joissa liiketilojen lisäksi on runsaasti hyvinvointiin ja ruokaan painottuvia palveluja.

Mikä on Suomen tilanne tässä muutoksessa? Suomen vakaa talous ja nopea talouskasvu on pitänyt toistaiseksi kiinteistömarkkinamme vahvana. Markkinamme seuraa usein kuitenkin Ruotsia, jossa esimerkiksi asuntomarkkinoiden volyymi on jo pudonnut tuntuvasti ja asuntojen arvot ovat merkittävästi aiempaa alempana. Myös liikekiinteistöpuolella on rauhattomuutta. Esimerkiksi listatun Hufvudstadenin pörssikurssi on tänään lähes 15% alempana kuin kesäkuussa 2017, jonka jälkeen trendi on ollut laskeva. Hufvudstaden omistaa keskustakiinteistöjä Tukholmassa ja Göteborgissa.

Markkinassa on siis signaaleja, jotka indikoivat, että laskevien tuottovaatimusten ja nousevien vuokrien ihana aika alkaa olla ohi ja jatkossa finanssipelin sijaan pitää keskittyä kehittämään ja työstämään kiinteistöjä. Tähän muutokseen kiinteistösijoittajien kannattaa varautua ja resursoida organisaationsa sen mukaiseksi. Kiinteistösektorin ammattilaiset ovat jälleen avainroolissa!

Janne Nurminen
Advisor