Tuore pohjoismainen näkemys Suomen kiinteistömarkkinoista

Pohjoismaiset asiantuntijat olivat varsin yksimielisiä siitä, että alkuvuoden horroksen jälkeen Suomessa nähdään voimakas käänne parempaan. Tässä muutama poiminta Fastighetsnyttin 6.2. julkaistusta artikkelista.

  1. Suomen kuuluminen euroalueeseen vahvistaa saksalaisten ja muiden euroalueen sijoittajien kiinnostusta verrattuna Ruotsiin ja Norjaan. Samalla geopoliittinen sijainti kuitenkin jonkin verran vähentää Suomen vetovoimaa.
  2. Historiallisesti Suomen markkina oli Pohjoismaissa ainoa, joka ei lainkaan taantunut vuonna 2022. Kuluva vuosi tulee olemaan kaksijakoinen, jälkipuoliskolle ennustetaan nousua ja kokonaisuutena voidaan parhaissa skenaarioissa päästä jopa edellisvuoden tasoon.
  3. Segmenteistä varsinkin tuotantotilojen, varastotilojen ja yhdyskuntakiinteistöjen kysynnän uskotaan jatkuvan vahvana
  4. Suomessa paluu toimistotyöhön on ollut muita Pohjoismaita hitaampaa. Ilmiön ei uskota heiluttelevan koko segmenttiä, mutta toimistomarkkina polarisoituu entisestään.
  5. Asuntorakentamisen huippu on ohitettu, mutta mm. Suomen markkinoiden läpinäkyvyys ja vähäiset kaupan esteet ylläpitävät kansainvälisten asuntosijoittajien kiinnostusta.
  6. Suomessa ja Ruotsissa ei uskota tapahtuvan yleistä arvonalennusta. Jos kohteen sijainti on heikko ja tilatyyppi haasteellinen, arvonalennusten odotetaan olevan suuruusluokkaa 5–20 prosenttia.

 

Lähde:
Fastighetsnytt 6.2.2023
Utmaningar i krigets spår – experterna om finska fastighetsmarknaden 2023