Toimitilojen tiekartta – Osa 2: Vuokrasopimuksen teko

 

Tänä päivänä vain harva yritys haluaa itse omistaa toimitilansa ja tilojen omistus on vastaavasti eriytynyt omaksi ammattimaiseksi liiketoiminnakseen. Vuokrasopimuksen solmiminen onkin monelle vuokralaiselle yksi yritystoiminnan tärkeimmistä ja pitkävaikutteisimmista päätöksistä, jolla luodaan edellytykset liiketoiminnan jatkuvuudelle ja kasvulle vuosiksi eteenpäin.

Ennen kuin tartut allekirjoituskynään

Vuokralaisen kannalta sopimuksella on yleensä kolme päätavoitetta, jotka kannattaa pitää mielessä, kun saat sopimusluonnoksen tarkistettavaksi.

  1. Turvaako sopimus riittävän selkeästi vuokralaisen oikeudet sekä neuvotteluissa sovitut etuudet ja joustot, vai tuleeko sopimusehtoja tarkentaa?
  2. Hyvä sopimus määrittelee vuokrattavat tilat sekä tilojen muutostyöt, rakentamisen laadun ja materiaalit riittävällä tarkkuudella, jolloin niiden sopimuksenmukaisuus voidaan todentaa – ja tarvittaessa reklamoida.
  3. Kolmas keskeinen tavoite on riitatilanteiden ennaltaehkäisy, tarkastele sopimusta myös tältä kantilta.

Tarkista myös, ettei sopimukseen ole kirjattu termejä, lausekkeita tai viittauksia, joiden sisältöä tai merkitystä et tunne.

 


Tasaa puntit sopimusneuvotteluissa, ota asiantuntija avuksi.

David vastaan Goljat

Vaikka vuokralainen on neuvottelutilanteessa ostaja, on vuokranantajalla yleensä kaikki valttikortit kädessään. Vuokraisäntä on lähes poikkeuksetta kiinteistövuokrauksen ammattilainen, kun taas vastapuolen päättäjä on usein ensi kertaa urallaan neuvottelemassa tiloista. Myös informaatio on epäsymmetristä, vuokralainen toki saa kaiken tiedon – kunhan hoksaa kysyä. Ja kaiken kukkuraksi sopimusluonnoksenkin laatii lähes poikkeuksetta vuokranantaja.

Kaikesta voi neuvotella ja sopia

Moni iso vuokraisäntä tarjoaa ensisijaisesti omalle lomakkeelleen täytettyä vakiosopimusta. Tällöin lähtökohtana on, että sopimuksen kestosta ja vuokratasosta voidaan sopia, mutta muihin ehtoihin ei saa koskea. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa. Ehtoihin pitää tutustua huolella ja vuokrasuhteeseen sopimattomat kohdat voidaan aina oikaista. Sopimuksen syntyminen on kuitenkin kaikkien etu.

 


Tulkintaerimielisyyksiä syntyy usein esim. kiinteistönhoidon tasosta, ylläpitoremonttien kustannusvastuista ja vuokralaisen oikeudesta tehdä muutoksia tiloihin.

Vuokrasopimus on arvopaperi

Vuokrasopimukset ovat pitkäkestoisia, jolloin kannattaa muistaa, että kiinteistö saattaa vaihtaa omistajaa vuokrakauden aikana. Se, että nykyinen omistaja on hyvämaineinen ja ihmiset mukavia, ei välttämättä auta viiden vuoden päästä, kun keskustelette ylläpitoremontin kustannuksista. Selkeä ja johdonmukainen sopimus sen sijaan auttaa.

Myös Ecorum auttaa. Vuokralaisedustuksen asiantuntijamme auttavat välttämään sopimusten karikot ja toimivat johdon neuvonantajina sopimusneuvotteluissa.

Juttusarjan seuraavassa osassa annamme vinkkejä vuokrasopimuksen tuiki tärkeistä liitteistä. Sen voit lukea täältä »

 

Lue lisää vuokralaisneuvonannon palveluistamme »