Toimitilojen tiekartta – Osa 1: Tilahaun käynnistys

Toimitilat ovat tärkeä yritystoiminnan peruspilari ja monen tuloslaskelmassa myös suurin kiinteä kuluerä, heti henkilöstön jälkeen. Painoarvo toki vaihtelee, mutta aina ihmisten työskentelymiljööllä on merkitystä. Tilat ovat tuotantoväline ja perusedellytys, jonka kunnosta jokaisen yrityksen kannattaa huolehtia.

Kahdesta huippuravintolastakin Michelin-tähtiin tarraa varmemmin se, jonka tiloissa myös henkilökunta viihtyy.

Keitetyn sammakon syndrooma

Jokaisen yrityksen eteen tulee jossain vaiheessa tilahaku ja muutto. Usein hanketta lykätään liian pitkään, koska prosessi mielletään kalliiksi, hankalaksi ja riskaabeliksi. Vaikka tilat ovat epäkäytännölliset, yritetään, pikkuhiljaa kuumenevaan vesikattilaan joutuneen sammakon tavoin, mieluummin sietää, sopeutua ja selviytyä. Vuokralaisneuvonannon asiantuntijamme auttavat tarttumaan toimeen ajoissa ja hallitusti.

Liikkeelle usein ajolähdöllä

Yritykset kasvavat, kutistuvat ja muuttavat jatkuvasti rakennettaan, jolloin jatkaminen nykyisissä tiloissa käy fyysisesti tai taloudellisesti mahdottomaksi. Usein tilahakuun joudutaan ajolähtötilanteessa, kun muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Tässä ei sinänsä ole mitään hävettävää, muutokset ja joskus myös yllätykset kuuluvat liiketoimintaan.

Tähtäin tulevaisuuteen, omaan tulevaisuuteen

Hyvin johdettu tilahanke käynnistyy hahmottamalla yrityksen kokoa, rakennetta ja toimintamallia tulevaisuudessa. Visiosta johdetaan toimitilatavoitteet ja haun peruselementit kuten tulevien tilojen sijainti, laatu ja pohjaratkaisut. Myös henkilöstö kannattaa osallistaa hankkeeseen jo tässä vaiheessa.

Vaikka tilahaku käynnistyisi kiireessä ja ajolähdöllä, tavoitteet kannattaa aina miettiä huolella – omista lähtökohdista ja mielellään asiantuntijan tuella. Uudet tilat eivät ole uhka vaan harvoin toistuva mahdollisuus.

Avotoimisto on monen mielestä trendikäs. Mutta onko se oikea ratkaisu juuri sinun yrityksellesi?

Ydinliiketoimintaan keskittyvä yritysjohto joutuu tilahankkeiden eteen usein ensikertalaisina ilman aiempaa kokemusta. Vuokralaisedustuksen asiantuntijamme auttavat toimivaa johtoa välttämään karikot ja hyödyntämään tilahankkeen mahdollisuudet täysimääräisesti.

Juttusarjan seuraavassa osassa annamme vinkkejä vuokrasopimuksen tekoon. Sen voit lukea täältä »

 

Lue lisää vuokralaisedustuksen palveluistamme »